Kapital 400 Rikeste
1 of 400
John Fredriksen
1
Rangering: 1

Fredriksens børsnoterte verdier har blitt en fjerdedel mindre verdt det siste året, etter kursfall og nedsalg, men formuen faller kun med ca. fem prosent. Grunnen er den store pengebingen Fredriksen har bygget seg opp gjennom realiseringer og utbytter de siste årene, samt spredningen av investerte midler til fisk og eiendom.

Verdien av Seadrill –hvor aksjekursen har rast cirka 65 prosent det siste året– utgjør for eksempel bare rundt 2,5 prosent av formuen. De samlede utbyttene fra hele Fredriksens aksjeportefølje det siste året er faktisk verdt litt mer enn hans 23 prosent av boreriggentreprenøren Seadrill. Summen av kontanter, likvide og ustrategiske eller private plasseringer utgjør to tredjedeler av totalen.

Fredriksen ser som vanlig muligheter der andre ser problemer. Han har en stund spådd lavere verdier i både tank og tørrlast, og er klar for bunnfiske i så vel shipping som offshore.– Heldigvis er vi som gruppe i meget god stand. Det blir morsomme tider fremover, sa Fredriksen til TradeWinds tidligere i år. Han har også satt en tå på land. Eiendomsaksjer og eiendomsfond utgjør ca. fem prosent av den totale formuen, opp fra ca. fire prosent i fjor. Tvillingdøtrene Kathrine og Cecilie har fått ansvar for denne delen, i tillegg til omtrent en tredjedel av den øvrige investeringsvirksomheten. Tidligere i år ble det påfyll i krigskassen da Fredriksen realiserte over 4,4 milliarder kroner på salg av aksjer i Marine Harvest. Selv etter nedsalget ruver lakseoppdretteren øverst blant børspostene med drøye ti milliarder i verdi.


Alder
72

2016
92.000

2015
97.000

 

© Kapital 2015. Hel eller delvis gjengivelse krever godkjennelse